Internettablets.nl >> tablet invasie

Tablet Pc's populair in 2011

Tablet invasieDe stroom tablet pc’s zal vanaf dit voorjaar echt op gang komen. Apple’s Ipad kwam eerst, Samsungs antwoord was de Galaxy Tab, maar vanaf maart komen andere bekende elektronica merken ook met tablets op de markt. De prijzen zijn nu nog aan de hoge kant maar dat gaat veranderen. In 2010 brak de tablet al door als alternatief voor de laptop en netbook. Maar ook de e-reader kreeg er een geduchte concurrent bij. Handzamer als een laptop en groter als een smartphone maken de tablet pc tot het ideale apparaat om mee te internetten of te gamen. Onderzoek wijst ook uit dat er behoefte is aan dunne, lichte apparaten met grote touchscreens voor relaxed lezen en spelen.

Naast Apple en Samsung staan er dus diverse merken te trappelen om hun tablets te presenteren aan het grote publiek. Dit bleek onlangs ook op de internationale Consumer Electronics Show in Las Vegas begin januari. Merken als Asus, Acer, MSI, Toshiba en Motorola lieten daar weten dit jaar tablet pc’s op de markt te brengen.
De meeste van deze tabletcomputers zullen worden voorzien van Android 3.0 als besturingssysteem. De voorgaande versies van Android waren in tegenstelling tot de smartphones niet geschikt als besturingssysteem voor tablets. Een voordeel van de android tablets ten opzichte van de Ipad is de ondersteuning van flash. Flash wordt veelvuldig gebruikt in websites als video en games. Tevens beschikken de Android tabs over ingebouwde camera’s voor het video bellen en chatten. De schermafmetingen zijn doorgaans 7 of 10 inch. Beide afmetingen hebben zo elk hun praktische voordelen.
Ga je voor groot dan is het prettiger lezen of gamen, kleiner is makkelijker op te bergen. Ook Blackberry zit niet stil en komt dit jaar ook met een eigen tablet. Bijzonder hieraan is dat het gebruik maakt van een eigen besturingssysteem. Hiermee is het mogelijk te communiceren met Blackberry telefoons.

Microsoft loopt met Windows 7 wat achter de feiten aan en lijkt de tabletslag op voorhand al te gaan verliezen. Het systeem is niet bedoeld voor tablets wat resulteert in kleine knopjes en menu’s. Fabrikanten zullen zelf met oplossingen moeten komen als ze het willen gebruiken op hun tablets. Apple loopt nu nog vooraan als het om de tablets gaat. Maar na de zomer zal het voor de consument aantrekkelijker gaan worden om een tablet pc aan te schaffen. Dan verschijnen er ook merken met nieuwe systemen van Nokia (MeeGo), WebOS en van Intel. Meer keuze betekent meer onderlinge concurrentie en vaak ook lagere prijzen.